Snart tennes tusen julelys...

En hyggelig tradisjon hos de fleste av oss er å lyse opp den mørke adventstiden med julebelysning, både i og utenfor boligen. Vi nordmenn bruker mye penger på lysslynger, stjerner, lysnisser og reinsdyr, og alt som får oss i den rette stemninga før jul. I de fleste hjem er det en god blanding av både gammel og ny julebelysning. 

Gunvor Kristine Voldset fra Måndalen vant Rauma Energi’s kåring av Årets Julehus i 2021. Foto: Ingrid Marie Schei Olsen.

Du er kanskje også en av dem som hvert år, av ren nostalgi, tar frem den samme lysestaken, julelenka eller blinkende juledekorasjonen, som familien har brukt i årevis. Beklager å måtte si det, men vurder å bytt det ut! Gamle lyspærer kan både være store strømtyver, og ikke minst brannfeller. 

Energisparetips

Her er noen nyttige energisparetips før du går til innkjøp av julebelysning. 

  • Husk å alltid sjekke hvor mange watt belysningen bruker. Jo lavere watt jo lavere forbruk. 

  • Batteridrevet er ikke alltid det gunstigste. Utendørs vil batteriet tappes fortere, og du må skifte batteriene ofte. Dette koster penger og er ikke særlig miljøvennlig. For utendørs belysning anbefales derfor LED-pærer med lav watt.  

  • Slå av lysene om natten eller bruk tidsstyring. Dette sparer strøm og forebygger brann. Se etter CE-merket som betyr at produktet tilfredsstiller en rekke sikkerhetskrav.  

  • Har du ambisjoner om å vinne tittelen årets julehus, tenk over om det elektriske anlegget ditt er dimensjonert for all belysningen du har planlagt. Hvis du overskrider kapasiteten må du vurdere å oppgradere anlegget, som medfører en ekstra utgift.

  • Sørg for å ha en god strømavtale. Sjekk ut våre strømavtaler: https://www.rauma-energi.no/strom-privat

Lysnissene har blitt flere og lyslenkene lengre de siste årene. Samtidig er vi også blitt flinkere til å kjøpe LED-pærer som bruker mye mindre strøm og varer lengre enn glødepærene. 

Forrige
Forrige

Delta i Rauma Energis julekalender

Neste
Neste

Vestnesing vant gratis strøm