Norgespris er vedtatt
16. juni vedtok Stortinget regjeringens forslag om Norgespris, en helt ny fastprisordning for strøm som vil bli lansert 1. oktober 2025.
Her forklarer vi hva Norgespris innebærer – og hvorfor det kan lønne seg å tenke seg om før du bytter.
Norgespris - kort forklart
Norgespris er en ny støtteordning for private husholdninger og hytter, ikke en ny type strømavtale. Du beholder din strømavtale hos oss. Det er nettselskapet som håndterer støtteordningen, på samme måte som de håndterer dagens strømstøtteordning.
Dette betyr at du som strømkunde står overfor to valg: Du kan enten velge å benytte deg av Norgespris, eller å fortsette med den nåværende strømstøtteordningen. Vi gir deg informasjon om hvordan du kan bestille Norgspris så snart detaljene er på plass.
Strømprisen i Norge bestemmes av hvilken prissone du bor i. Norge er delt inn i fem prissoner, og prisene kan variere en god del mellom sonene, fra time til time og fra dag til dag. Med Norgespris betaler du en fast pris på 50 øre for kilowatten per time, uansett om strømmen er dyrere eller billigere i din egen prissone. Dette gir forutsigbarhet og trygghet for deg som kunde, men det betyr også at du mister fordelen av de periodene hvor strømprisen er lavere enn Norgespris.
Hva er forskjellen på Norgespris og dagens strømstøtteordning?
Dagens strømstøtteordning - Du betaler markedspris per time, og får dekket 90 % av strømprisen når denne overstiger 93,75 øre/kWh (inkl mva).
Norgespris - Du betaler en fast strømpris på 50 øre/kWh (inkl. mva) uavhengig av markedsprisen – hele året. Det er bindingstid ut kalenderåret.
Kostnader forbundet med strømavtalen og nettleie kommer i tillegg – både med Norgespris og med dagens strømstøtteordning.
Mange kunder har spurt oss i Rauma Energi: Er Norgespris lønnsomt for oss som bor i Midt-Norge?
Innbyggere i Midt-Norge tilhører prissone NO3. Historisk sett har strømprisen i NO3 stort sett ligget lavere enn i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5), og vårt område har i flere måneder på rad ligget betydelig lavere enn prisene i Sør-Norge. Dette skyldes blant annet god tilgang på kraft i Midt-Norge, og en begrenset overføringskapasitet sørover.
For kunder med strømanlegg tilhørende Midt- og Nord-Norge vil en avtale med Norgespris i praksis bety at de i de siste månedene ville betalt mer for strømmen enn en avtale med dagens strømstøtteordning.
Merk at historiske priser ikke er noen garanti for den fremtidige prisutviklingen.
Fordeler med Norgespris:
Lik pris gjennom hele døgnet, der man slipper å tenke på å styre forbruk etter lave og høye spotpriser.
Norgespris kan passe for deg som ønsker en fast og enkel modell uten å tenke på prissoner.
Kan være lønnsomt dersom strømanlegget tilhører et prisområde som historisk sett har høyere priser enn 50 øre/kWh.
Ulemper med Norgespris:
Du betaler en fast pris på 50 øre/kWh, også når spotprisene i området er mye lavere enn dette.
Kan bli dyrere over tid sammenlignet med en spotavtale dersom stprømprisene fortsetter å holde seg lave.
Du har bindingstid ut kalenderåret.
Vårt råd til deg som kunde
For deg som eier et strømanlegg i vår prissone anbefaler vi å følge med på spotprisene i vårt område for å kunne utnytte de timene med lavest spotpris best mulig. Med vår app kan du se timesprisen gjennom døgnet og neste dags priser, i tillegg til å motta varsel på mobilen om perioder med høye og lave priser. Det er mye penger å spare på smart strømforbruk.
Basert på den informasjonen vi har om historiske strømpriser, og et scenario der prisene i Midt-Norge holder seg omtrent på et nivå som de har gjort de siste månedene vil sannsynligvis en spotprisavtale med dagens strømstøtteordning være det mest lønnsomme valget i vårt prisområde.
Spør oss gjerne!
Har du spørsmål om strømprisene, avtaler eller hva som passer best for deg? Ta gjerne kontakt med oss i Rauma Energi, så hjelper vi deg med å finne den avtalen som passer dine behov.